Három szakképzési centrum összefogásával hamarosan elindul indul a Balatoni Gasztroakadémia. A regionális szakmai továbbképzések a tervek szerint február végén kezdődnek – hangzott el szerdán Siófokon a Szigliget hajón tartott sajtótájékoztatón, amelyet Szamosi Lóránt, a Siófoki, Pap Máté, a Veszprémi és Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárjai, Dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnökének, valamint Csapody Balázsnak, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosának, a Balatoni Gasztroakadémia fővédnökének társaságában tartottak . A megszólalók kiemelték: az elmúlt években szintet lépett a balatoni vendéglátás és gasztronómia, ezért a magasan képzett cukrászokra, szakácsokra és vendégtéri, vendégkapcsolati szakemberekre egyaránt szükség van.
– Három helyszínen három továbbképzést indít három szakképzési centrum a Balatonnál, a közös pont a minőség. – mondta Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. – Olyan regionális, fizetős továbbképzésekről van szó, ahol kifejezetten az adott területen szakmával és legalább három év szakmai gyakorlattal rendelkezőket várjuk – emelte ki. Megjegyezte: országos és nemzetközi hírű szaktekintélyek fognak oktatni a tanfolyamokon. A kancellárok beszámoltak saját centrumuk képzéseinek részleteiről is. Tájékoztatóikból kiderült, hogy Siófokon és Balatonvilágoson regionális szakács, Veszprémben HoreCa service master, Keszthelyen pedig regionális szakács ismereteket sajátíthatnak el majd a résztvevők.
Csapody Balázs, a Balatoni Gasztroakadémia fővédnöke elmondta: az elmúlt években szintet lépett a balatoni vendéglátás és gasztronómia, ezért is van szükség a magasan képzett szakemberekre, köztük a szakácsokra. Kiemelte: nagyon fontos, hogy a résztvevő szeresse a szakmát, akarjon fejlődni, mert enélkül nem működik semmi.
– Kuriózum a Balatoni Gasztroakadémia, hiszen ilyen kezdeményezés még nem volt az országban – mondta el Dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke. Kiemelte:a Balaton-part környékén a turizmus és vendéglátás nagyon nagyot fejlődött az utóbbi időben.
Az élénk sajtóérdeklődés mellett megtartott rendezvény végén a centrumok kancellárjai és főigazgatói aláírták a Balatoni Gasztroakadémia alapításáról szóló együttműködési megállapodást, majd állófogadás zárta a maga nemében unikális eseményt.