Kiváló lakomák, profi felszolgálás és különleges desszertek Krúdys módra
Huszonkilencedik alkalommal versenyeztek a gasztro tanoncok Siófokon. A szakácsok már reggel nyolctól kézbe vették a fakanalat és ínycsiklandozó illatok áradtak a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Technikum és Szakgimnázium konyhájából. Többek között sütőtökös zellerkrémleves főtt és konfitált vaddisznó comb sült az előételnek szánt hideg fogassüllő mellé. De nem csak a szakácsok, hanem a cukrászok és a pincérek is vetélkedtek a gasztronómiai versenyen, A házigazda Krúdysok mellett a szlovák testvériskola, Nyitra diákküldöttsége, valamint Felcsút és Veszprém csapata mérte össze gasztronómiai tudását.
– A fogásokat ezúttal a Szent Miklós hajón tálalták a felszolgálók, így a csapatoknak új arra is figyelniük kellett, hogy az ételek minőségéből és frissességéből a szállítás se vegyen el – mondta Tóth Krisztina, a Krúdy igazgatója.
– Fontos az iskolák közötti versengés, hiszen a megmérettetéseken nemcsak egymás tudását lehet felmérni, hanem azt is, hogy hol tart a hazai szakképzési rendszer – mondta el köszöntőjében Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. Kiemelte: elengedhetetlen, hogy a gasztronómiai oktatásnak legyen vidéki bázisa. Megemlítette a Balatoni Kulináris Műhelyt is, amely keretében a legkorszerűbb konyhában a legjobbaktól tanulhatnak a diákok.
Cukrászaink az szakácsaink arany, vendégtéri diákjaink pedig ezüst éremmel gazdagodtak. A vándorkupa is minket illetett, összetett első helyezéssel. A Krúdy Napok keretében megnyitották a Gasztropiacot is, amely szervezésében a Somogyi Helyi Termék Egyesület vett részt. Havonta az iskola udvarán a megye őstermelői, kézművesei mutatkoznak be termékeikkel.
A nyitónapon Tóth Krisztina igazgatónő és Horváth Péter főigazgató köszöntőjét követően turisztikai, kereskedelmi, logisztikai és pénzügyi versenyen vettek részt a diákok, valamint egy labdarúgó tornán is összecsaptak. Prózában is összemérték tudásukat a tanulók, a háziversenyeken pedig idegen nyelv, magyar-történelem, természettudomány területen vetélkedtek. A második napon pedig a szakács-cukrász-pincér verseny mellett irodalmi városnéző túrán vettek részt a diákok és érdekes szakmai előadásokat is hallhattak.
Gratulálunk diákjainknak, oktatóinknak!
