
Balatoni Kulináris Műhely
Az országban egyedülálló módon, csaknem 300 millió forint értékben virtuális ágazati képzőközpontot hoz létre Balatoni Kulináris Műhely néven a Siófoki SZC Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium (Siófok), illetve a Siófoki SZC Hikman Béla Szakképző Iskola (Marcali) intézményeinek tanulóira építve a Siófoki Szakképzési Centrum négy balatoni étterem, illetve szálláshely közreműködésével. Közös céljuk, hogy a minőségi vendéglátáshoz olyan fiatalokat képezzenek, akik hazai és nemzetközi szinten is megállják helyüket a vendégtérben és a konyhában egyaránt.
Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: a Balatoni Kulináris Műhelyben kivetítővel ellátott séfpult, valamint nyolc kamerából álló multimédiás rendszert hoznak létre, emellett pedig a 21. századi elvárásoknak megfelelő modern konyhatechnikai eszközöket is beszereznek. – Egy nonprofit kft.-t hozunk létre négy balatoni étteremmel, akikkel évek óta együtt dolgozunk, közös célunk, hogy legyen egy olyan vidéki képzőhely ifjú szakács, cukrász és felszolgáló tanulók számára, akik felveszik a versenyt hazai és nemzetközi iskolákban tanulókkal – jegyezte meg Szamosi Lóránt. Bízik abban, hogy a jövőben rangot fog jelenteni ezekben a műhelyekben tanulni és tanítani.
Horváth Péter, a siófoki centrum főigazgatója elmondta: a balatonszemesi Kistücsök , a siófoki Mala Garden és Bella Italia, továbbá a balatonmáriafürdői Port éttermekkel, illetve szálláshelyekkel évek óta szoros partnerségben vannak és mindannyian látják, hogy az ágazatnak reagálnia kell a felgyorsult változásokra. – Az elmúlt évtizedek legjobb szezonját zárták idén a Balatonnál és egyre nagyobb az igény a minőségi vendéglátásra, ehhez viszont elengedhetetlen a munkaerő utánpótlása, a műhelyben tanuló fiatalok a legmagasabb és legfrissebb szintű tudást fogják megkapni – tette hozzá a főigazgató.
A balatoni gasztronómiában óriási változások történtek, célunk, hogy akik kikerülnek az iskolából azonnal mozgató rugói lehessenek a minőségi magyar konyhaművészetnek – mondta el Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa.
A Balatoni Kulináris Műhely Ágazati Képzőközpont (GINOP-6.2.7-20-2021-00023) projekt további részleteiről ITT olvashatnak, míg a projekt hivatalos sajtóközleménye ITT, a sajtótájékoztatón készült további fotók pedig ITT találhatók.