Múlt héten, európai „villám projekt” keretében lehetőségünk adódott az iskolánból öt diákkal részt venni Lendván három napos szakmai kiránduláson. A 9/c osztályból Fekir Hakima, Hám Dominika a 9/szp osztályból Kertész Kinga, Kajtár Bence és Schmidt Márk vettek részt a programokon. Kis csapatunkat a Siófoki SZC Baross Gábor Technikum öt diákja és tanárnője erősítette.
A napirendünk kötött volt, tele szervezett érdekes programokkal. Érkezésünk után bemutatták az iskola épületét, megismerhettük a gyakorlati termeket, betekintést nyertünk az intézményben folyó képzésekbe. A létesítmény jól felszerelt, nagy tornacsarnokkal, műfüves focipályával, korszerű műhelyekkel, kerti fedett kemencével, grillezési lehetőségekkel is rendelkezik. Nagyon tetszett mindannyiunknak az intézményi hangulat, ahol kellemes családias hangulat uralkodott. Szállást az iskolától párszáz méterre levő hotelben kaptunk, nagyon szép körülmények között. A szállodában reggeliztünk minden nap, az iskolában ebédeltünk és a vacsorák a város nevezetes éttermeiben voltak.
Első nap elutaztunk a környék egyik legismertebb mintagazdaságába Lovenjakov Dvor-ba, ahol betekintést nyertünk az ott folyó munkákba, bemutatták nekünk a korszerű lepárlókészülékeket, amelyek segítségével pálinkát, gint, likőröket, whiskyt készítenek. Lehetőségünk adódott a termékeket megkóstolni (illatolni). A gazdaság megtekintése után átautóztunk Dobrovnakba, ahol a trópusi kertet tekintettük meg, és előadást hallgathattunk az orchidea gondozás nehézségeiről. Itt kaptunk egy csokor virágot, amiből másnap orchidea kivonatot készítettünk az iskola kémia laborjában. Az első estét egy éjszakai túrával zártuk, a település kilátójához „sétáltunk fel” a diákokkal.
A második nap délelőttjét az iskola laborjában töltöttük, ahol elkésztettük az előzőleg már említett vizes orchidea kivonatot. Megtanulták a diákok a lepárlás folyamatait, előkészítettek egy paradicsom párlat alapjait. A cefrézési folyamat 3-4 hétig fog tartani (a diákok mondták is, hogy akkor vissza kell jönni). Különböző oldatok kémhatását vizsgálták meg, sokat dolgoztak és kérdeztek az iskola tanáraitól, majd délután a várossal ismerkedtünk.
Péntek reggel becsatlakoztunk az iskola diákjainak méznapi projekt napjába, ahol az osztályok feladata egy mézhez kötődő termék elkészítése volt. Az induló osztályok különböző tárgyakat, ételeket, italokat készítettek el. A diákok igazi fesztiválhangulatot varázsoltak, harmonikáztak, énekeltek és bemutatták a termékeiket. Mindenki kapott 50 centes és 1 eurós kuponokat, amikből meg is vásárolhatták az elkészített, nekik tetsző termékeket. A mi kis csapatunk is kivette a részét a munkából, mézes-epres limonádét készítettünk és az előző nap általunk szedett pitypangból mézet és sikeresen el is adtunk mindent.
Fárasztó, élményekkel teli és egy nagyon remek kiránduláson vettünk részt, ahol sok új ismerettel és barátokkal gazdagodtunk.
Valentin Zoltán
oktató
