Töltött fogas, tintahallal színezett halkolbász vagy éppen szárnyaprád. Nem mindennapi ételek készültek a napokban a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium tanműhelyében. Ruprecht László séf látogatott el az intézménybe, ahol a fiatalokkal közösen alkotott egy különleges menüsort.
Nem új keletű a Krúdy Gimnázium és a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület kapcsolata. Tavaly a szervezet a Magyar Konyha magazinnal, az Agrármarketing Centrummal és az Agrárminisztériummal közösen egy szakácsversenyt hirdetett, amelynek októberi döntőjében a hat csapat közül a siófokiak kerültek ki győztesként. Az első fordulóban gasztronómiai esszét, termelői kutatási anyagot kellett leadni és a tervezett, lefőzött ételek fotóját, majd a döntőben 240 perc állt rendelkezésre, hogy a helyszínen készítsenek el egy kétfogásos menüt 8 főre. Kömpf Tíria és Balogh István, oktatójuk Soósné Bolla Zsuzsanna irányításával fogasfilét készített zöld majonézzel, málnás céklával és friss salátával. Főételként szarvas bélszínt kelkáposztás kölessel, grillezett gombával, birsalmás mustármagkaviárral és vörösboros jussal tálaltak.
A szervezet nem csak a győztes, hanem a hat döntős csapatnak felajánlotta, hogy a továbbiakban is segítik munkájukat. Missziójuknak tekintik a szakmai utánpótlás gondozását, képzését és inspirálásukat. Fontosnak tartják a következő szakmai generáció támogatását. A napokban Ruprecht László séfet, a SVÉT elnöke volt a Krúdy iskola vendége. – Bemutatott különböző konyhatechnológiai eljárásokat, valamint a minőségi alapanyagok változatos felhasználása volt a nap programja, a mostani látogatással a 10-es Szabó Renáta, Viszti Bianka, Budavári Mátyás, Kovács Viktor és 9. osztályos szakács tanulóink Virág Dániel, Kajtár Bence, Varga Péter is belelátott a minőségi gasztronómiába – mondta el Tóth Krisztina, a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium igazgatója. Hozzátette: készült töltött fogasfilé hidegen, tintahallal színezett halkolbász céklasalátával, friss zöldekkel és halvelouté-val, valamint a szarvasbélszínt szárnyaspráddal, jus-vel, töltött gombafejjel, pirított kelkáposztával, kölessel, birssel és fűszeres zellerpürével tálalták bistro és fine dining formában. Korábban egyébként az egyesület a siófoki Szakképzési Centrum egy másik intézményébe, a marcali Hikman Béla Szakképző Iskolába is ellátogatott, ahol közösen készítették el a korábbi versenyre készült menüsort. Az asztalra szuvidált dámvad és vargányás burgonyanudli került, előételként pedig egy különleges salátát tálaltak.