Kancellári köszöntő

Mai világunkban, mikor a technika és a technológia olyan fejlettségi szintet ért el, amiről pár évvel ezelőtt csak álmodhattunk, nos ebben a korban van igazán szükség szaktudásra, a szakmák és mesterségek magas szintű elsajátítására. Érdekes, de csak látszólagos ellentmondás. A hagyományos, évezredes mesterségek mellett, az új tudományterületek új szakmák, és vele együtt képességek megjelenését várják el a társadalomtól. Az asztalos, és a CNC-programozó, a szőlész-borász és a műszaki informatikus jól megférnek egymás mellett. Azt pedig biztosan kijelenthetjük, hogy a szakmák, és azok művelői nélkül nem lenne működőképes a mindennapi életünk sem. Az alkotás örömét, és értelmét kínálja ma a szakmatanulás a fiatalok és a felnőtt korosztály számára egyaránt.

A Siófoki Szakképzési Centrum a hagyományost a legmodernebbel, a helyi értékeket a globális ismeretekkel egyesíti. Öt olyan középiskola állt csatarendbe, a tudásra vágyók érdeklődésének felkeltéséért, amelyek tudják, hogy mit akarnak. A Centrumban és annak tagintézményeiben dolgozó kollégáim különlegeset, és egyedit kínálnak az itt tanulóknak. A legmenőbb dolgokat: piacképes tudást, szakmát és érettségit, kreativitást, önbizalmat az élethez. Mindezt számunkra a világ egyik legszebb helyén, végig a Balaton mentén. Egy érettségi önmagában ma már nem biztosít sok lehetőséget a fiatalok számára, egy vagy akár két szakmával párosítva viszont már kiváló ajánlólevél a sikerhez. Aki a Siófoki Szakképzési Centrumot, és annak valamelyik iskoláját választja, már tett egy komoly lépést abba az irányba, hogy a lehető legjobbat és legtöbbet hozza ki magából.

Tegyünk egy próbát közösen, Isten hozta nálunk!

Szamosi Lóránt
kancellár

Főigazgatói köszöntő

Szeretettel köszöntöm Önt a Siófoki Szakképzési Centrum hivatalos honlapján!
Hagyomány és innováció. Azt gondolom, e két fogalom írja le legplasztikusabban azt a sokrétű tevékenységet, amit a Balaton déli partján fekvő tagintézményeink végeznek évtizedek óta a helyi gazdaság szakember-utánpótlásának biztosítása érdekében.
Jelenleg négy város (Siófok, Balatonboglár, Fonyód, Marcali) öt intézményében nappali és esti képzési formákban, sokszínű szakmai palettával várjuk azokat, akik hozzánk hasonlóan úgy gondolják, a tudás érték.
Legyen szó első szakmát szerezni vágyó fiatalokról, esti tagozaton ingyenesen másodszakmát tanulni akaró idősebbekről, vagy felnőttképzés keretében szervezett tanfolyamról, munkatársaimmal együtt nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az iskoláinkat választók a legmagasabb színvonalú, a kor kihívásainak megfelelő tudást szerezhessék meg alma mátereink falai között.
Hisszük, hogy az asztalostól az eladóig, a kertésztől a pincérig, az informatikustól a kőművesig terjedő képzési kínálatunk valódi jövőképet és karrierlehetőséget kínál egy olyan világban, ahol a jól képzett szakemberek presztízse és erkölcsi-anyagi megbecsültsége egyre nagyobb.
Honlapunk célja az, hogy minél nagyobb betekintést biztosítson a Siófoki Szakképzési Centrum iskoláinak munkájába. A technológiai kínálta eszközök segítségével szeretnénk, ha a külvilág is minél többet megtapasztalhatna abból, miként viszünk – szlogenünknek megfelelően – tudást a jövőbe az év minden pillanatában. Kérem, tartson velünk, ismerje meg Ön is a Siófoki Szakképzési Centrum világát!

Horváth Péter
főigazgató

A Centrum bemutatása

A Siófoki Szakképzési Centrum 2015. július 1-én alakult meg, mint a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartása alatt, önállóan gazdálkodó, többcélú köznevelési intézmény. A Centrum jogelődje a Somogyi Térségi Integrált Szakképző Központ volt, mely egy még nagyobb integrált intézményként fogta össze a megye 9 szakképző iskoláját Siófoktól Barcsig. Jelenleg 5 észak-somogyi iskola integrációja valósult meg a Centrumon belül: a siófoki Krúdy és Baross középiskolák, a boglári Mathiász, a fonyódi Bacsák és a Marcali Szakképző egyesítésével.

Alapfeladatunk a szakgimnáziumi és szakközépiskolai, valamint a Köznevelési Hídprogramok keretében folyó nevelés és oktatás, valamint a felnőttoktatás és felnőttképzés. 21 szakmacsoportban összesen 162 szakképesítés megszerzését teszi lehetővé a Centrum a középiskolás, valamint felnőtt korosztály részére. Büszkék vagyunk a 2008 óta elért eredményeinkre, a Dél-dunántúli Minőségi Díjra, melyet a siófoki központ 2010-ben kapott meg. A Siófoki Szakképzési Centrum a megye gazdaságilag legfejlettebb, legnagyobb bevételszerző képességgel rendelkező területét fedi le, s célunk nem más, mint ennek a térségnek a további fejlesztése, gyarapítása.