Ugrás a fő tartalomra

8600 Siófok, Kálmán Imre Sétány 3.


+36 84 346 581 +36 84 310 414

Hírek


2024. szept. 25.
IKK, SSZC

    Idén is folytatódik az Apáczai Ösztöndíjprogram

    Országosan, így a Siófoki Szakképzési Centrum intézményeiben is folytatódik a 2024/2025. tanévben a hátrányos helyzetű, tehetséges tanulókat támogató program Apáczai Ösztöndíjprogram.

    Idén is folytatódik az Apáczai Ösztöndíjprogram

    2020-ban a szakképzés megújításával az ösztöndíjrendszer is átalakult. Az ágazati alapoktatás ideje alatt minden tanuló általános havi ösztöndíjban részesül. A nappali képzésben, szakképzési munkaszerződéssel nem rendelkező tanulók az ágazati alapoktatást követően tanulmányi eredményeik alapján akár havi 59 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak, amit tanulmányaik előrehaladtával a duális képzésbe bekapcsolódva munkabér válthat fel.

    A duális képzésben részt vevő tanulók a minimálbér 43-72 százalékára számíthatnak, így a munkabérük elérheti a 168 ezer forintot is havonta. Szintén a megújult szakképzési rendszer vívmánya a pályakezdési juttatás. A tanulók vizsgaeredménytől függően 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget egyszerre, a sikeres szakmai vizsgát követően kapnak meg, amit szakmai karrierjük beindítására, akár eszközök beszerzésére is fordíthatnak. Dolgozunk a több millió forintos munkáshitel mielőbbi elindításán is.

    Mindezek mellett az idei tanévben folytatódik az Apáczai Ösztöndíjprogram is, amelyre a rászorultsági helyzet és jó tanulmányi eredmény alapján jogosult tanulók a pályázatokat 2024. szeptember 18. és október 6. között nyújthatják be a KRÉTA rendszer elektronikus pályázati felületén. A pályázat benyújtására nappali rendszerű szakmai oktatásban tanulói jogviszonnyal rendelkező szakképző iskola és technikum 9., 10., 11., 12. és 13. évfolyamának tanulói jogosultak. A program az akár 42 ezer forintos havi anyagi ösztönzés mellett tehetséggondozó támogatást is biztosít. Az Apáczai Ösztöndíjprogramban a mentorok is támogatásban részesülnek, melynek összege a mentorált diákok számától függően havi 16 és 80 ezer forint között változhat.

    Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár a program folytatása kapcsán kiemelte: „Az Apáczai Ösztöndíjprogram célja, hogy a kiemelkedő tehetségeket felkarolja, és fokozott támogatással sikeres karrierhez vezesse őket.” A program 2021-es indulása óta eddig több mint 12 ezer hátrányos helyzetű, jó tanulmányi eredményű tanulót támogatott több tízezer forintos havi összeggel.

     

    Forrás: KIM

    Fotó: Shutterstock

     

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Búcsú Körte Jánostól

    Búcsú Körte Jánostól

    Fájó szívvel búcsúzunk intézményünk, a Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium jogelődjének egykori igazgatójától, Körte Jánostól.

    2024. okt. 1.
    SSZC
    Mesterember leszek - szőlész-borász

    Mesterember leszek - szőlész-borász

    Az M5 csatorna Mesterember leszek című műsorának 2024. szeptember 28-i adása a szőlész-borász szakma rejtelmeibe enged betekintést. A műsor felvételére a Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium tangazdaságában került sor.

    2024. szept. 30.
    HP
    Megjelent a Siófoki Szakképzési Centrum pályaválaszási kiadványa

    Megjelent a Siófoki Szakképzési Centrum pályaválaszási kiadványa

    Pályaválasztási kalauz 2025/2026. - Megjelent a Siófoki Szakképzési Centrum pályaválasztási kiadványa.

    2024. szept. 10.
    HP


    KIMIKK
    Balatoni Hajózási Zrt.Balatoni KörBella Italia Restaurant SiófokDatalogicFerro-FlexFöldgázszállító Zrt.HalkerKaposi Mór Oktató KórházKatasztrófavédelemKistücsök Étterem BalatonszemesKongsberg AutomotiveMala Garden Étterem SiófokNEKAPort étterem és panzióSió Eckes - GraniniSiófok KCSióFrissZiehl-Abegg

      • SZC logo fehér
      • Siófoki Szakképzési Centrum

        8600 Siófok, Kálmán Imre Sétány 3.

      • Telefon: +36 84 346 581 +36 84 310 414

        E-mail: centrum@siofokiszc.hu

        OM azonosító: 203050

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000143


      2024Siófoki Szakképzési Centrum