Muhelyiskola_logo_transparent

A felzárkóztatást segíti a műhelyiskola program

 

A műhelyiskolák akár egy teljes szakma elsajátítását is megalapozhatják

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló műhelyiskola program piacképes részszakmához juttathatja a hagyományos oktatási rendszerből kieső fiatalokat. Az új típusú képzés kísérleti jelleggel már kilenc szakképző intézményben és két egyházi, karitatív szervezetnél érhető el. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a műhelyiskola hatékony és hiánypótló lehetőséget kínál a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók számára esélyeik javítására.

A 2020-ban megújult szakképzési rendszer sokféle irányból érkező fiatal számára teszi lehetővé, hogy a szándékaikhoz és készségeikhez legjobban illeszkedő, a munkaerőpiacon jól értékesíthető tudást sajátíthassanak el. A műhelyiskola program azokon segít, akik a hagyományos oktatást végzettség nélkül, beszűkülő kilátásokkal hagyják el.

Az állami fenntartású intézmények közül jelenleg kilencben, köztük Dabason, Nagykanizsán és Tiszalökön szerezhetnek részszakmát tantárgyak és buktatás veszélye nélkül, személyre szabott mentorálással a tanulók. A programba bekapcsolódó fiatalok fém-, textil- és asztalosipari részszakmák mellett szobafestő, szakács és pincérsegéd képzésben vesznek részt. Felkészülésüket a mester mellett mentortanár is figyelemmel kíséri, ösztönzi.  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Don Bosco Szalézi Társasága és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány indított műhelyiskolai képzést, nehezebb sorsú fiataloknak biztosítva ezzel felzárkózási lehetőséget.

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett: „A képzés  nem iskola jellegű, hanem inkább egy mester-inas viszonyon alapuló közös munka. A műhelyiskolák akár teljes szakma elsajátítását is megalapozhatják, mert a programban résztvevők megszerzett ismereteik beszámításával szakképző iskolában folytathatják a tanulmányaikat. A kormány azt szeretné, hogy minden magyar fiatal a jövő nyertese legyen, ezért alakítottuk át és támogatjuk folyamatosan a szakképzési rendszert.”

 

(Forrás: A felzárkóztatást segíti a műhelyiskola program | IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. )

Műhelyiskola (HÍD program helyett)

A Műhelyiskola olyan felzárkóztató program, amelynek keretében azok, a klasszikus iskolai környezetben nehezen oktatható, fejleszthető fiatalok tudnak részszakmát szerezni, akik lemorzsolódnának, és végzettség nélkül lépnének ki a szakképzésből.

Jellemzői a következők:

  • Tanulói jogviszonyban és felnőttképzési jogviszonyban is megszerezhető,
  • A műhelyiskolában korábban lemorzsolódott, szakmával nem rendelkező fiatalok is bekapcsolódhatnak,
  • Egy mester és egy pedagógiai mentor mellett addig marad a tanuló a képzésben, míg részszakmát nem szerez, de maximum 24 hónapig,
  • A szakma tanulása a gyakorlati képzés helyszínén történik,
  • Nincsenek közismereti tantárgyak, a szakmai elméletet a gyakorlatba integrálva sajátítja el a tanuló/képzésben részt vevő személy,
  • A Dobbantó programból a Műhelyiskolába tovább lépő tanuló/képzésben részt vevő személy a részszakmával együtt alapfokú végzettséget szerez,
  • Nem tanévhez kötött, legalább 6, legfeljebb 24 hónap, ezen belül egyéni fejlesztési terv alapján folyik az oktatás.