Ugrás a fő tartalomra

8600 Siófok, Kálmán Imre Sétány 3.


+36 84 346 581 +36 84 310 414

Hajózási technikus


Közlekedés és szállítmányozás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A hajózási technikus önállóan és biztosan tudja kezelni a hajók kikötő berendezéseit, ismeri a kötél kezelési munkafolyamatokat. Tisztában van az indulási, fordulási, érkezési és tolatmány/vontatmány kezelési manőverekkel, valamint a horgonyzási manőverrel is. Önállóan képes a hajó gépházi és fedélzeti munkáiban részt venni.

Gyakorlottságától függően, önállóan vagy felügyelet mellett vesz részt a hajó állagmegóvási, karbantartási és javítási munkáiban. A vízből mentés mellett alkalmazás szintű tudással rendelkezik a lékesedési- és tűzriadó esetén szükséges teendőkről is. Tisztában van a hajó stabilitását befolyásoló tényezőkkel, döntéseket tud hozni az utas- és rakománykezelési kérdésekben. Kishajót önállóan, biztonsággal vezet.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekelnek a vízi tevékenységek, a hajótípusok és a hajózási módszerek. Javasolt továbbá azoknak, akiket foglalkoztatnak a különböző gépi berendezések és működésük, nem utolsó sorban a környezetvédelem területe.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Csoportos munkavégzésnél képes kollégái irányítására a fedélzeti és gépházi munkafolyamatoknál, határozott személyiség, önállóság, önfegyelem, felelősségtudat.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

 • képes a hajót tisztán és karbantartani, kezeli a hajók kikötői berendezéseit, ismeri a kötél kezelési munkafolyamatokat;
 • képes a szolgálati/mentőcsónakot vízre tenni és irányítani, nyílt vízen vízből menteni;
 • tud németül vagy angolul kommunikálni, valamint ismeri és érti a német hajózási szaknyelvet;
 • ellátja a hajók takarítási és alap fedélzeti karbantartási (festés, zsírzás, olajcsere) munkafolyamatait;
 • ellenőrzi a hajók gépi berendezéseinek működtetését, a gépek és berendezések üzemi paramétereit;
 • képes a hajó elektromos, cső és egyéb kiszolgáló rendszereinek esetleges hiba felismerésére, valamint irányítás alatt a helyszínen elhárítható hibák kijavítására;
 • alkalmas a hatósági okmányok (hajó és személyzet okmányainak) naprakészen tartására, a hajózásra vonatkozó, hatósági szabályok betartására, idegen nyelvű kommunikációra, kisgéphajó önálló vezetésére.


Balatoni Hajózási Zrt.Balatoni KörBella Italia Restaurant SiófokDatalogicFerro-FlexFöldgázszállító Zrt.HalkerKaposi Mór Oktató KórházKatasztrófavédelemKistücsök Étterem BalatonszemesKongsberg AutomotiveMala Garden Étterem SiófokNEKAPort étterem és panzióSió Eckes - GraniniSiófok KCSióFrissZiehl-Abegg

  • SZC logo fehér
  • Siófoki Szakképzési Centrum

   8600 Siófok, Kálmán Imre Sétány 3.

  • Telefon: +36 84 346 581 +36 84 310 414

   E-mail: centrum@siofokiszc.hu

   OM azonosító: 203050

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000143


  2024Siófoki Szakképzési Centrum